Στην ψηφιακή εποχή, η «φωνή» του brand ή/και της εταιρείας σας δεν αντηχεί μόνο μέσω διαφημίσεων, επίσημων ανακοινώσεων και δελτίων τύπου. Αντηχεί σε κάθε tweet, σε κάθε ανάρτηση και σε κάθε διαδικτυακή συζήτηση, ανά πάσα ώρα. Εδώ ακριβώς μπαίνουν στο παιχνίδι της δημοσιότητας οι υπηρεσίες Digital Listening -συχνά χρησιμοποιείται και το Social Listening ως συναφής όρος- προσφέροντας ένα παράθυρο δράσης χωρίς παρωπίδες στον απέραντο κόσμο των διαδικτυακών συνομιλιών.

Κατανοώντας το Buzz

Φανταστείτε ότι μπορείτε να έχετε εικόνα για κάθε συζήτηση που αφορά την επωνυμία σας, σε πραγματικό χρόνο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, εντοπίζοντας συζητήσεις σε social media, blogs, forums, και πηγαίνοντας πέρα από την απλή παρακολούθηση (monitoring) της δημοσιότητας. Πλέον, δηλαδή, γίνεται λόγος για insights και ειδικότερα για κατανόηση του συναισθήματος του κοινού, του πλαισίου και των επιρροών που αποτελούν την αφορμή για αυτές τις συνομιλίες. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσετε μια συζήτηση για το ποιες λύσεις προσφέρει η υπηρεσία σας, ή μια δυσάρεστη εμπειρία χρήστη του προϊόντος σας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η παρακολούθηση και η σε βάθος κατανόηση των συζητήσεων στο online περιβάλλον προσφέρει ταχύτητα, κάτι που στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ανεκτίμητο. Πραγματικοί άνθρωποι μιλούν ενεργά για την επωνυμία σας και τον κλάδο σας στο διαδίκτυο. Είναι προς το συμφέρον σας να μάθετε τι έχουν να πουν, ώστε να λάβετε στρατηγικές αποφάσεις και να ανταποκριθείτε άμεσα.

Δημιουργία φήμης

Ένα ακόμη όφελος που προκύπτει από τις υπηρεσίες digital listening είναι η ευκαιρία για γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε θετικές ή αρνητικές αναφορές. Μπορείτε να διαμορφώσετε ενεργά τη φήμη σας, αποδεικνύοντας ότι νοιάζεστε για το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν ένα «χρυσωρυχείο» για τις ομάδες marketing, δημοσίων σχέσεων, εξυπηρέτησης πελατών και ανάπτυξης προϊόντων. Στοχευμένες, ουσιαστικές απαντήσεις και καμπάνιες μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσα ενίσχυσης της επωνυμίας και της δέσμευσής της για ικανοποίηση πελατών.

Παραμένοντας μπροστά από την ανταγωνισμό

Τα insights που προκύπτουν μπορούν να φέρουν το brand ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό του. Παρακολουθώντας και αναλύοντας το ευρύτερο τοπίο του κλάδου και τις αναφορές των ανταγωνιστών, αποκτάτε γνώσεις για τις τάσεις της αγοράς, τις πιθανές απειλές και τις ευκαιρίες. Αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε και να εξελίσσετε τις επικοινωνιακές τακτικές σας.

Συμπερασματικά, το να «ακούτε» και να κατανοείτε το κοινό-στόχο σας δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για κάθε brand που στοχεύει να είναι παρόν στην ψηφιακή εποχή και που βασίζεται σε data-driven αποφάσεις. Δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα άμεσα, ενημερώνει και συμβάλλει στη διαμόρφωση της εταιρικής φήμης, ενώ παράλληλα παρέχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Σε έναν κόσμο όπου συζητήσεις, σχόλια και αναρτήσεις μπορούν να αποθεώσουν ή να καταστρέψουν επωνυμίες, το να λαμβάνετε υπηρεσίες digital listening δεν είναι απλώς έξυπνο –είναι απαραίτητο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter της Clip News για να λαμβάνετε ενδιαφέρουσες έρευνες δημοσιότητας για διάφορους κλάδους και άλλα νέα.

You have Successfully Subscribed!