Είναι η πρώτη μας τροφή από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο. Στο πέρασμα των χρόνων, με καλαμάκι ή χωρίς, σοκολατένιο ή με κανέλα, παγωμένο ή ζεστό, συντροφεύει αρκετούς από εμάς στις πρωινές (ή και βραδινές) διατροφικές μας συνήθειες. Ο λόγος για το γάλα. Στην Clip News συλλέξαμε και αναλύσαμε δεδομένα μέσω της πλατφόρμας Brandwatch, προερχόμενα από online Μέσα (news, blogs, forums, social media) για το γάλα και ορισμένα από τα brands του κλάδου. Το χρονικό διάστημα που ορίστηκε για την έρευνα είναι από 1 Ιουνίου 2020 έως 1 Ιουνίου 2021, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας του για την ανάπτυξη του ανθρώπου.
Το γάλα μέσα από τα brands

Στο παρακάτω κυκλικό γράφημα παρουσιάζονται ορισμένα brands τα οποία κυριαρχούν στην αγορά του γάλακτος, ενώ το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των αναφορών που εντοπίζεται για το κάθε ένα. Ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, διακρίσεις, προτιμήσεις χρηστών (π.χ. @crisnorm Πόσο ψυχοθεραπευτικό το γάλα κακάο Κουκάκη?), λογοπαίγνια, αλλά και χιουμοριστικές αναρτήσεις συνθέτουν την πλειοψηφία του περιεχομένου των αναφορών.


Ανάμεσα στις top φράσεις για το γάλα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και θέματα εταιρικής φύσης των brands, όπως η διατήρηση της δέσμευσης για ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ ως προς το να αγοράζουν νωπό γάλα με ελάχιστη εγγυημένη τιμή, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και δελτία τύπου για λανσαρίσματα νέων προϊόντων όπως η νέα σειρά προϊόντων παιδικής διατροφής «ΟΛΥΜΠΟΣ μεγαλώνω», αλλά και το νέο φρέσκο Βιολογικό & φρέσκο Κατσικίσιο Γάλα της ΔΕΛΤΑ «Μικρές Οικογενειακές Φάρμες».

Φυτικό ή ζωικό;

Όπως διαπιστώνεται παρακάτω, το ζωικό γάλα υπερισχύει στις αναφορές έναντι του φυτικού γάλακτος και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό. Σε αυτή τη μέτρηση συμπεριλαμβάνονται και τα γάλατα χωρίς λακτόζη, αλλά και τα βιολογικά και κατσικίσια. Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ότι από το 92% το 1,70% αντιστοιχεί σε αναφορές που σχετίζονται με γάλα για τάισμα γατιών.

#teamΑμυγδαλο VS #teamΚαρύδα

Στην κατηγορία του φυτικού γάλακτος, αυτό του αμυγδάλου φαίνεται να πρωτοστατεί ακολουθούμενο από το γάλα καρύδας, ενώ με ελάχιστη διαφορά ακολουθούν το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης. Μάλιστα, το γάλα αμυγδάλου απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα, αφού χρήστες δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν εκτενώς την είδηση ότι ο συλληφθείς παρουσιαστής, Μένιος Φουρθιώτης, ζήτησε να του παρέχεται στη φυλακή ο συγκεκριμένος τύπος γάλακτος.

Το γάλα στο Twitter

Τέλος, το δικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται ποιο από τα δύο φύλα -όπως έχει δηλωθεί στο Twitter- έκανε το μεγαλύτερο buzz γύρω από τη λέξη γάλα, αλλά και το πώς αποτυπώνεται αυτό ανά τρίμηνο στο οριζόμενο χρονικό διάστημα. Εύκολα διαπιστώνεται ότι η λέξη γάλα χρησιμοποιείται σχεδόν εξίσου τόσο από γυναίκες, όσο και από άνδρες, ενώ δεν λείπουν και οι γενικές αναφορές στο γάλα σε σχέση με τη χρήση του σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter της Clip News για να λαμβάνετε ενδιαφέρουσες έρευνες δημοσιότητας για διάφορους κλάδους και άλλα νέα.

You have Successfully Subscribed!