Η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας (7 Ιουλίου) καθιερώθηκε το 2015, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 465 χρόνων από τότε που η σοκολάτα εισήχθη στην Ευρώπη το 1550. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Clip News με χρήση της πλατφόρμας Brandwatch* προχώρησε σε συλλογή κι ανάλυση δεδομένων από online Μέσα (news, blogs, forums, social media) κατά τη χρονική περίοδο 07/07/2019-07/07/2020, από όπου προέκυψαν τα εξής… γλυκά κι ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

And the winner is…

Η σοκολάτα έχει πιστούς οπαδούς που «ορκίζονται» σε αυτή και στα γλυκά στα οποία χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό. Στη μάχη, λοιπόν, μεταξύ παγωτού και κέικ, το παρακάτω διάγραμμα δίνει τον νικητή, με το παγωτό να παίρνει με μικρή διαφορά την πρώτη θέση, την ώρα που η σοκολατόπιτα κατατάσσεται τρίτη.

Ένα γλυκό, χιλιάδες συναισθήματα

Τα περισσότερα emojis που χρησιμοποιούνται στα «σοκολατένια» tweets παραπέμπουν σε θετικά συναισθήματα. Η σοκολάτα σε κάθε μορφή της φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εορταστικές χρονικές περιόδους, όπως γενέθλια, Χριστούγεννα (εικονίδιο στολισμένου δέντρου) και Πάσχα (εικονίδιο λαγού), με τις troll αναφορές να μην λείπουν από το μενού. Τα κυριότερα emojis ήταν το «πρόσωπο με δάκρυα γέλιου» και το «πρόσωπο που απολαμβάνει νόστιμο φαγητό» που συνόδευσαν κυρίως χιουμοριστικά tweets.

Κορωνοϊός και σοκολάτα

Η… σεζόν των αναφορών του παγωτού ξεκινά από τον Μάϊο και διαρκεί έως τον Αύγουστο, όπως γίνεται διακριτό και στο παρακάτω διάγραμμα. Άξιο επισήμανσης αποτελεί και το γεγονός ότι τον Απρίλιο 2020, οπότε και τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας του κορωνοϊού εφαρμόζονταν αυστηρά, το κέικ με σοκολάτα και η σοκολατόπιτα συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο όγκο αναφορών από όλο το υπό μελέτη χρονικό διάστημα. Αυτό συνέβη εξαιτίας της τάσης του κοινού για γαστριμαργικές δημιουργίες στο σπίτι, κάτι το οποίο συνυπήρξε με αύξηση των δημοσιεύσεων συνταγών.

Ο Άκης και η σοκολάτα

Ανάμεσα στα 10 top hashtags αναφορικά με το θέμα της σοκολάτας, συναντά κανείς τρία που αφορούν τον μάγειρα Άκη Πετρετζίκη και συγκεκριμένα τα #syntaghthshmeras, #monoxeria και #kitchenlabtv, με το πρώτο να ξεπερνά σε impressions ακόμη και το γενικού περιεχομένου #chocolate.

Σοκολάτα, (η): (ουσ.) γένος θηλυκού

Τα παραπάνω σχόλια προήλθαν από ένα σύνολο 266.000 αναφορών, από 34.000 μοναδικούς χρήστες, με 54% εξ αυτών να είναι γυναίκες και 46% άνδρες.

*Η Clip News είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες της πλατφόρμας Brandwatch.

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter της Clip News για να λαμβάνετε ενδιαφέρουσες έρευνες δημοσιότητας για διάφορους κλάδους και άλλα νέα.

You have Successfully Subscribed!