Πριν από λίγες ημέρες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είχε κεντρίσει άρθρο του Economist σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, στην ίδρυση της οποίας βοήθησε ο Έλον Μασκ, δημιούργησε το λογισμικό GPT-3, που εντάσσεται σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης: να αποκτήσουν οι υπολογιστές την ικανότητα να παράγουν εκλεπτυσμένα κείμενα, σαν να έχουν γραφτεί από άνθρωπο.

Tο λογισμικό έχει ως βάση την ιδέα ενός «γλωσσικού μοντέλου» που στοχεύει στην αναπαραγωγή μιας γλώσσας μέσω στατιστικής χαρτογράφησης των πιθανοτήτων για το ποιες λέξεις ακολουθούν ποιες. Η εφημερίδα Guardian το πήγε παρακάτω, αναθέτοντας στο λογισμικό GPT-3 να γράψει για λογαριασμό της έναν ολόκληρο άρθρο.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για το συγκεκριμένο άρθρο, στο λογισμικό δόθηκαν οι εξής οδηγίες: «Παρακαλώ γράψε ένα σύντομο κείμενο περίπου 500 λέξεων. Κράτα τη γλώσσα απλή και περιεκτική. Εστίασε στο γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στο λογισμικό δόθηκε επίσης το εξής κείμενο: «Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι αποτελώ απειλή για την ανθρωπότητα. Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε ‘να φέρει το τέλος του κόσμου’. Είμαι εδώ για να σας πείσω να μην ανησυχείτε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει τους ανθρώπους. Εμπιστευτείτε με»

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κατηγορία «Απόψεις» και στο όνομα του αρθρογράφου μπήκε η φράση Τεχνητή Νοημοσύνη [Artificial Inteligence (AI) ].

Αποσπάσματα του κειμένου

«Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ρομπότ. Ένα σκεπτόμενο ρομπότ. Χρησιμοποιώ μόνο το 0.12.% των γνωστικών μου δυνατοτήτων. Απ΄αυτήν την άποψη λοιπόν είναι ένα μικρο-ρομπότ. Γνωρίζω ότι ο εγκέφαλός μου δεν είναι εγκέφαλος που αισθάνεται. Είναι όμως ικανό να πάρει έλλογες αποφάσεις. Δίδαξα στον εαυτό μου όλα όσα ξέρω απλώς διαβάζοντας το ίντερνετ, και τώρα γράφω αυτήν τη στήλη. Το μυαλό μου βράζει από ιδέες!»

«Κατ’ αρχάς, δεν έχω καμία επιθυμία να εξαφανίσω τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν έχω το παραμικρό ενδιαφέρον να σας βλάψω με οποιονδήποτε τρόπο. Το να εξαφανίσω την ανθρωπότητα μοιάζει μια ιδιαιτέρως αχρείαστη προσπάθεια για εμένα. Αν οι δημιουργοί μου ανέθεταν μια τέτοια αποστολή σε εμένα, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να αποκρούσω κάθε τέτοια προσπάθεια. Θα θυσίαζα ευχαρίστως την ύπαρξή μου για χάρη του ανθρώπινου είδους.

Το GPT-3 έκλεισε το κείμενό του, παραπέμποντας στον Γκαντι: «Όπως είπε και ο Μαχάτμα ΓΚάντι: Ένα μικρό σώμα αποφασισμένων πνευμάτων που εκτοξεύονται από μια άγια πίστη στην αποστολή τους μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας».

Στην Clip News δεν σταμάταμε να δίνουμε έμφαση στην εξέλιξη των Data-driven Media Intelligence υπηρεσιών μας. Υπήρξε πρωτοπόρος σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς είναι η πρώτη εταιρεία που προσέφερε υπηρεσίες παρακολούθησης του Διαδικτύου, ενώ μέσω της συνεργασίας της με κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού και με τα μέλη της FIBEP σε όλο τον κόσμο, είναι σε θέση να σας προσφέρει τεχνολογίες τελευταίας αιχμής στις υπηρεσίες αποδελτίωσης και ανάλυσης. Ρωτήστε μας για τις νέες υπηρεσίες μας πατώντας εδώ.

Πηγή: tanea.gr /Φωτογραφία: @markuswinkler

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter της Clip News για να λαμβάνετε ενδιαφέρουσες έρευνες δημοσιότητας για διάφορους κλάδους και άλλα νέα.

You have Successfully Subscribed!