Έρευνα Clip News: Το Twitter για τις φωτιές στην Ελλάδα

Για ακόμη ένα καλοκαίρι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλης έκτασης πυρκαγιές. Η χώρα θρηνεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ αδιαμφισβήτητες είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που πλήττονται, όπως και η καταστροφή περιουσιών. Η Clip News, μέσω της πλατφόρμας Brandwatch, συνέλεξε και ανέλυσε σχετικά δεδομένα από το Twitter, για την εβδομάδα 18-25/07/2023. Η επιλογή του Μέσου έγινε κυρίως λόγω του ενημερωτικού και σχολιαστικού χαρακτήρα του.

 

Ξέρετε τι λέει το κοινό για εσάς τώρα;

Meet our experts

 

Κάθε μέρα και ώρα

Ρόδος, Κέρκυρα, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αχαΐα και Λακωνία είναι μερικές μόνο από τις δοκιμαζόμενες περιοχές κατά την οριζόμενο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των αναφορών ακολουθεί αυξητική τροχιά τις ημέρες όπου υπήρχαν σοβαρές αναζωπυρώσεις. Ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια επιλέγουν να ενημερώνουν με συνεχή ροή και ζωντανές συνδέσεις κατά το διάστημα 18-20/07, ωστόσο αυτά ελαττώνονται από Παρασκευή 21/07 -μέρα κατά την οποία παρατηρείται και ο χαμηλότερος όγκος αναφορών. Την Τρίτη 18/07 παρατηρείται ο υψηλότερος αριθμός αναφορών εξαιτίας των πολλαπλών μετώπων, ενώ οι επόμενες κορυφές κατά το τριήμερο 23-24-25/07 οφείλονται κυρίως στην κατάσταση στη Ρόδο, αλλά και στην πτώση του Canadair στην Κάρυστο.

Οι χρήστες δεν σταματούν λεπτό να «τουιτάρουν» και ο αριθμός των αναφορών μειώνεται μόνο κατά τις ώρες 03:00-06:00. Αυξάνεται πάλι με μικρές διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου συνυπάρχει και η ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων. H κορύφωση εμφανίζεται στις 18:00 όπου καταγράφονται περίπου 17.500 αναφορές.

 

Χρηστικότητα αλλά και κριτική

Η ενημέρωση μέσω Twitter για τις ανάγκες που προέκυπταν, οι εκκλήσεις για βοήθεια, ο συντονισμός εθελοντικών ομάδων, αλλά και η μετάδοση οπτικού υλικού από τα πύρινα μέτωπα, διαμόρφωσαν τον βασικό κορμό του περιεχομένου. Είναι χαρακτηριστική η αμεσότητα του Μέσου και η ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας, κάτι που γίνεται εμφανές και από τον αριθμό των share/retweet.

Τα σχόλια των πολιτών για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την κυβέρνηση δημιουργούν επίσης σημαντικό buzz, κάτι που είναι ορατό και από τη θεματολογία που βρίσκεται στις τάσεις κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής που επικαλείται ο πρωθυπουργός και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τοποθετείται επίσης στο επίκεντρο κριτικής.

 

Πρώτο θέμα παγκοσμίως

Οι φωτιές στην Ελλάδα υπήρξαν κυρίαρχο θέμα σε πολυάριθμα ΜΜΕ του εξωτερικού την εβδομάδα αυτή, με τηλεγραφήματα, έκτακτα δελτία και μετάδοση εικόνων από τις περιοχές που επλήγησαν.

 

Επίσημοι λογαριασμοί διεθνών Μέσων, δημοσιογράφοι, ανταποκριτές και απλοί χρήστες συζητούν, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και αναπαράγουν πληροφορίες σχετικές με τις φωτιές στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα:

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημαντικός αριθμός των Βρετανών τουριστών που επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί της Ρόδου εξηγεί το γιατί η χώρα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό (45%) των αναφορών διεθνώς για το εξεταζόμενο θέμα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (18%) με αρκετά tweets και από ομογενείς και η Αυστραλία (4%), όπου -μεταξύ άλλων- απασχόλησε και το όνομα Αυστραλού πολιτικού που παραθέριζε στη Ρόδο.

 

Συνολικά, τα αισθήματα που προκαλούνται στους χρήστες όλες αυτές τις ημέρες είναι κατά βάση αρνητικά (φόβος, αηδία, θυμός, κ.λπ.):

 

Facts

– Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Σύστηματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) το 2023 μέχρι το παραπάνω υπό μελέτη διάστημα, έχουν καεί στην Ελλάδα 429.000 στρέμματα κάτι που καθιστά τη χώρα δεύτερη στην ΕΕ –μετά την Ισπανία– σε συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων. Σημειώνεται ότι την δεκαετία 2013-2022 ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων ήταν 289.000 στρέμματα ανά έτος.

– Στη Ρόδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., 19.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία εκ των οποίων τα 16.000 με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

– Όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, την Κυριακή 23/07, μέσα σε 8 ώρες εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα, δηλαδή 8 κάθε ώρα.

 

Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια ενδεικτική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαφοροποίηση σε δείγμα και χρονικό πλαίσιο μπορεί να φέρει μια διαφορετική εικόνα μεγεθών.

Let’s connect.

Ανακαλύψτε άμεσα τις τάσεις που διαμορφώνονται!

Συμπληρώστε την φόρμα και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


    ESPALOGO