• Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.867.935 (+125.572 από 21/01)
  • Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 23.083 (+717 από 21/01)

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ COVID-19

Αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων Covid-19 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως σε διασκέδαση και εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας, ωστόσο διατηρείται ο περιορισμός για καθήμενους.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε η παράταση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από 31 Ιανουαρίου σε 7 Φεβρουαρίου.
Για τα γήπεδα, παραμένει ως έχει το μέτρο του περιορισμού της παρουσίας φιλάθλων, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας στις αθλητικές δραστηριότητες.
Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνοπιραβίρης (της MSD) κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Δύο αντιικά χάπια (το molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιικό φάρμακο (το PF-07304814 της Pfizer που δρα παρόμοια με το νέο αντιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.
Την αύξηση της παραγωγής του εμβολίουVaxzevria” της AstraZeneca, ενέκρινε η επιτροπή για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορωνοϊό, αλλά έχει τεράστια διαφορά αν είμαστε εμβολιασμένοι», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι, αναφερόμενος κυρίως στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον».
1 στους 10 όσων νόσησαν από το νέο στέλεχος θεωρούνται επαναλοιμώξεις, δηλαδή έχουν ιστορικό λοίμωξης στο πρόσφατο παρελθόν από παλαιότερα κυρίαρχα στελέχη, όπως η Δέλτα και η Άλφα.
«Σε σύγκριση με παλαιότερες παραλλαγές, οι λοιμώξεις από την Όμικρον φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρή κλινική έκβαση που απαιτεί νοσηλεία ή εισαγωγή στη ΜΕΘ», επισημαίνει η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

 

 

 

 

 

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter της Clip News για να λαμβάνετε ενδιαφέρουσες έρευνες δημοσιότητας για διάφορους κλάδους και άλλα νέα.

You have Successfully Subscribed!